Ümumi

Tahin nədir?

Tahin – küncütün əzilərək axıcı yağ halına gəlmiş şəklidir. Daha çox qış aylarında soyuqdəymə və qrip əleyhinə vasitə kimi istifadə olunur. E, C, və B vitaminləri ilə xüsusi zəngindir. Hüceyrə quruluşunun qorunmasında əvəzsizdir. Fosfor, kalsium, dəmir və B1 vitamini deposu hesab olunur.

Tahin haqqnda daha ətraflı

Tahini, xüsusilə qış aylarında türk mətbəxinin məşhur səhər yeməyi ləzzətlərindən biridir.Uşaqdan böyüyə qədər hər yaşda insanın sevərək daddığı tahini bəkməzlə müəyyən miqdarda qarışdırdıqda əlavə ləzzətli olur.

Bəs tahini necə hazırlanır?

Keyfiyyətli küncüt toxumlarının yığılır, süzülərək qabıqlarından ayrılır, sonra alınan küncütlər yuyulur və bir müddət qovrulur. Qovrulmuş küncüt bir müddət soyudulur, sonra qovrulmuş küncüt diqqətlə əzilərək tahinə çevrilir.

Tahini hazırlamaq evdə edilə bilən sadə və rahat bir prosesdir. Tahini hazırlamaq prosesinin əsas mərhələləri bunlardır:

  • Tahini hazırlamaqda ilk addım küncüt toxumlarının qovrulmasıdır. Bu, toxumların ətirini və dadını yaxşılaşdırır.
  • Qovrulmuş küncüt toxumları tahin halına salınır. Toxumların üyüdülməsi prosesi yağın ayrılması və qaymaqlı konsistensiya ilə nəticələnir.
  • Alınan tahini hava keçirməyən qabda saxlanmalıdır. Bu, tahinin təravətini və ləzzətini saxlamağa kömək edir.

Tahinin faydaları

Xammalı olan küncüt güclü kalsium mənbəyi olduğundan, tahin də kalsiumla zəngin qidadır. Bu səbəbdən sümük və əzələ inkişafı üçün çox vacibdir. Bu sayədə heyvani qidalardan istifadə etməyən vegan və vegetarian fərdlər də tahini istehlak edərək kalsium ehtiyaclarını qarşılaya bilərlər.

Sink, C vitamini, dəmir və selenlə zəngin bir qida olan tahin xüsusilə qış aylarında bədən müqavimətinizi artıraraq xəstəliklərə qarşı bədəninizi qorumağa kömək edir.

Tərkibindəki yüksək miqdarda sink sayəsində tahin dərinin daha sağlam və parlaq görünüş qazanmasına kömək edir. Bundan B və E vitaminləri yüksək olan tahin qan hüceyrələrini qidalandıraraq dəriyə müsbət təsir göstərir.

Tahin yüksək nisbətdə doymamış yağ tərkibli bir qida olduğundan, müntəzəm istehlak edilərsə, bədəndəki pis xolesterini azaldır və ürək-damar xəstəlikləri ehtimalını minimuma endirir.

Tahinə bir az bəkməz əlavə etdikdə, bu qarışıq güclü E vitamini mənbəyidir. Vitamin E cinsi gücü artıran xüsusiyyətə malikdir.

Tahin, tərkibindəki lignan adlı maddə sayəsində qan dövranını tənzimləyir, əzələləri rahatladır və təzyiqi aşağı salır.

Tərkibindəki B, C və E vitaminləri sayəsində tahin xora və qastrit kimi mədə xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilə bilər.

Zəngin qida tərkibi sayəsində güclü antioksidan xüsusiyyətə malik olan tahin, müntəzəm olaraq istehlak edildikdə xərçəng xəstəliyinə tutulma şansınızı minimuma endirir.

Tahinin qida dəyəri nədir?

Tahinin qida dəyəri olduqca təsir edicidir. 100 qram tahinin tərkibində olan bəzi əsas qida maddələri bunlardır:

  • Kalori: Təxminən 85 kalori
  • Protein: Təxminən 2,5 qram
  • Yağ: Təxminən 7 qram
  • Karbohidratlar: Təxminən 2,5 qram
  • Lif: Təxminən 1 qram
  • Kalsium: Təxminən 40 mq
  • Fosfor: Təxminən 70 mq
  • Maqnezium: Təxminən 25 mq
  • Dəmir: Təxminən 1,5 mq
  • Kalium: Təxminən 50 mq
  • Vitamin B1: 0,04 mq
  • Vitamin B2: 0,012 mq
  • Vitamin B3: 0,6 mq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button